موارد مصرف قرص متفورمین
قرص متفورمین یک داروی کاهنده قندخون است. در افراد طبیعی با قندخون طبیعی، هورمونی در بدن به نام انسولین از پانکراس ترشح میشود. انسولین، با اثر بر روی بافتهای مختلف بدن، باعث افزایش جذب قند موجود در خون میشود و به این صورت قند خون در حد مناسبی میماند. گاهی دریافت مواد قندی بهحدی زیاد میشود که انسولین موجود در بدن توان جذب مقدار زیاد قند خون را ندارد و همواره قند موجود در خون بالا میماند. اگر این حالت بهطور مزمن در فردی ایجاد شود، به آن دیابت نوع دو میگوییم.
قرص متفورمین و لاغری
قرص متفورمین اثرات دیگری روی بدن میگذارد. بهدلیل تنظیم متابولیسم بدن و جذب قندخون، میتواند باعث لاغری شود. پس در افرادی که قصد کاهش وزن دارند، به تجویز پزشک و در شرایط خاص، این دارو توصیه میشود اما بهدلیل کاهش قندخون و خطرات افت قند خون، ملاحظات خاصی در مصرف این دارو در افراد غیر دیابتی وجود دارد. اگر برای کاهش وزن قصد مصرف قرص متفورمین را دارید، باید علائم کاهش قندخون را بشناسید. هرچند این عارضه در مصرف این دارو بهندرت مشاهده میشود، اما درصورت احساس لرز، بیحالی، هذیانگویی، یک شربت شیرین مصرف کنید و مصرف این دارو بهدلیل لاغری را قطع کنید زیرا افت قندخون میتواند عوارض خطرناکی برای فرد داشته باشد.
عوارض جانبی قرص متفورمین
قرص متفورمین هم مانند سایر داروها، در کنار اثرات مطلوبی که دارد عوارض جانبی هم دارد. عوارض جانبی ممکن است در افراد دیده نشود و بستگی به شرایط بدن هر فرد، گاهی مشاهده میشوند. درصورت مشاهده هر گونه عوارض، جهت تنظیم دوز دارو یا قطع آن با پزشک خود مشورت کنید و هرگز سرخود دارویتان را قطع نکنید.
- عوارض شایع قرص متفورمین، عوارض گوارشی هستند. در این افراد، تهوع، استفراغ، نفخ و گاهی اسهال مشاهده میشوند.
- یکسری عوارض دیگر بهصورت ناشایع ممکن است در برخی افراد مشاهده شود مانند عوارض قلبی عروقی، بهصورتیکه فرد دچار درد قفسه سینه، تپش قلب یا گرگرفتگی میشود.
- عوارض پوستی این دارو شامل افزایش تعریق پوست است .
- عوارضی مانند افت قند، کمبود ویتامین ب 12 و عوارض نادر گوارشی مانند نفخ شکم، مدفوع غیر طبیعی، سوءهاضمه نیز گاها مشاهده میشود.
- عوارض عصبی دارو مانند لرز، سرگیجه، سردرد و احساس طعم فلزی در دهان میباشد. گاهی سستی و درد عضلانی را حس میکنید که همه این عوارض ممکن است با مصرف بیشتر دارو از بین بروند.
- علائم تنفسی مانند تنگی نفس، عفونت مجاری تنفسی و علائم شبه آنفولانزا، درصورت مشاهده، جزو عوارض نادر دارو هستند و گاهی با بیماری اشتباه گرفته میشوند.